Cynamonowo-orzechowe ciasto odrywane

Przepis


Skład.

60 dag mąki
1 pełna szklanka mleka (250ml)
4 dag drożdży
4 łyżki masła
2 jaja
5 łyżek białego cukru



70g masła
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych


Zaczynamy.
Mleko podgrzewamy. Odlewamy kilka łyżek, kruszymy do nich drożdże, dodajemy łyżkę cukru białego i mąki, rozprowadzamy i odstawiamy pod przykryciem aby rozczyn wyrósł.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier biały, pozostałe ciepłe mleko a także wyrośnięty rozczyn. Mieszamy dłonią. Na koniec dodajemy stopione i przestudzone masło.
Zagniatamy elastyczne ciasto (wychodzi niezbyt gęste). Gdy ciasto będzie już "odchodziło" od rąk i miski posypujemy je delikatnie mąką i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Następnie dodajemy do niego cukier brązowy i orzechy. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach ok. 30x20cm. Całość smarujemy nadzieniem orzechowym. Następnie placek kroimy na 3 pasy równej szerokości (ok 10cm). Układamy powstałe pasy jeden na drugim. Następnie znów kroimy je na mniejsze kawałki (o szerokości formy keksówki jaką posiadamy) i układamy je w formie tak, aby na przemian znajdowało się ciasto i nadzienie.
Ciasto w keksówce odkładamy na kilkanaście minut aby podrosło. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 40minut.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤