ciasto 3bit na kruchym spodzie

Przepis


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

SPÓD Z KRUCHEGO CIASTA:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 jaja
125 g masła/margaryny
MASA BUDYNIOWA:
1 l mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru
125 g masła/margaryny
DODATKOWO:
ok. 350 g herbatników
puszka masy kajmakowej (400-500 g)
waniliowy krem do tortów z torebki (+ mleko, jak w przepisie na opakowaniu)
do posypania: orzechy/czekolada/migdały/rodzynki itp.
Przygotować kruchy spód. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie- dodać więcej mąki. Rozłożyć równo w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do momentu, aż ciasto uzyska ciemnozłoty kolor. Upieczone ciasto wyjąć z foremki, pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Z litra mleka odlać szklankę, pozostałe wlać do garnka i dodać cukier, zagotować. W szklance mleka wymieszać budynie. Do gotującego się w garnku mleka, mieszając, wlać strumieniem wymieszane z mlekiem budynie. Gotować jeszcze przez chwilę, do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy, gorący budyń zdjąć z palnika, dodać masło i wmieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy.
Kruchy spód przełożyć znów do foremki, wylać na niego gorącą masę budyniową, wyrównać. Na budyniu ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Na herbatniki wyłożyć kajmak i wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Przygotować krem do tortów według instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na herbatniki, wyrównać.
Posypać startą czekoladą, posiekanymi orzechami, migdałami, rodzynkami lub czym tylko chcecie.
SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤