Torcik waniliowy z malinami

Przepis


Składniki:
ciasto
2 jajka
70 g cukru
1 łyżka miodu
60 g masła
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g mąki

krem
3 jajka
200 g cukru trzcinowego
500 ml mleka
60 g mąki kukurydzianej
150 g masła
cukier wanilinowy
parę kropli esencji waniliowej

malinowy kisiel
400 g malin
100 g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
30 ml wody gorącej

Przygotowanie:

ciasto
Rozgrzewamy piekarnik na 200 C.
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, lekko ostudzamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części.

krem
W garnuszku ubijamy jajka, dodajemy esencję waniliową, cukier i jeden kubek mleka - gotujemy. Mąkę rozpuszczamy w pozostałym mleku i dodajemy do gotującej się mieszanki, cały czas mieszając. Jak krem zgęstnieje ściągamy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło - mieszamy, aż masa połączy się w idealny krem. Odstawiamy do ostygnięcia.

galaretka malinowa
W garnuszku gotujemy maliny z cukrem ok 15 minut, aż do momentu konsystencji musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje.

Na każdy placek układamy galaretkę i czekamy aż stężeje. Następnie krem dzielimy na dwie części i układamy na placek, przykrywamy plackiem z galaretką, nakładamy druga część krem i układamy placek z galaretką.

Torcik wstawiamy do lodówki na ok 2h.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤