Sernik z rumem i rodzynkami
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2014/11/13/sernik-z-ru…
Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 23 – 26cm:
Spód:
150g mąki pszennej
70g cukru pudru
100g niesolonego masła
2 żółtka
Masa serowa:
1 szklanka rodzynek namoczonych przez noc w 3 łyżkach rumu
100g miękkiego, niesolonego masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (jeśli wolicie mniej słodkie serniki, wystarczy dać 3/4 szklanki)
5 dużych jaj, białka i żółtka oddzielnie
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (lub twarogu z wiaderka)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego*
Sos karmelowy:
3 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki kremówki 36%
2 łyżki rumu
Wykonanie:
Najpierw przygotuj spód sernika. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć jednolite ciasto. Wyłóż nim dno tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Podczas gdy spód sernika chłodzi się w lodówce, przygotuj masę serową. Utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym dodaj żółtka oraz wanilię i zmiksuj do połączenia.
Do masy maślanej dodawaj stopniowo twaróg, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
Białka ubij w oddzielnej misce, po czym dodaj do masy serowej w dwóch porcjach, mieszając delikatnie szpatułką, aż się połączą. Na koniec wmieszaj odsączone, oprószone mąką rodzynki.
Tak przygotowaną masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj szpatułką. Piecz (najlepiej w kąpieli wodnej, choć niekoniecznie) w temperaturze 180°C przez pierwsze 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecze jeszcze przez godzinę.
Wystudź w uchylonym piekarniku, po czym schłódź w lodówce przez około 2 – 3 godziny.
Zanim sernik wystygnie przygotuj sos karmelowy. Wodę oraz sok z cytryny wlej do niedużego rondelka z grubym dnem. Wsyp cukier i zagotuj całość. Gotuj kilka minut (około 5 – 8), aż płyn nabierze złocistego koloru. Zdejmij z ognia i, cały czas mieszając, wlewaj ostrożnie kremówkę. Na koniec dodaj rum i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.
Sos jest idealny podawany w temperaturze pokojowej, ale musi być przechowywany w lodówce. Do jego przygotowania warto użyć kremówki z możliwie jak najdłuższą datą przydatności do spożycia, gdyż będzie ona również datą przydatności samego sosu.
Gotowy sernik możesz polać sosem w całości lub podać go osobno w dzbanuszku.
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: