Sernik czekoladowy z jagodami

Przepis


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 16 CM

SPÓD:
125 g ciastek o smaku karmelowym w czekoladzie
50 g masła

MASA:
500 g sera trzykrotnie mielonego w wiaderku
100 g jogurtu greckiego
2 jajka rozmiar L
1 żółtko
60 g cukru trzcinowego
1/2 opakowania budyniu czekoladowego z kawałkami czekolady bez cukru
16 g cukru wanilinowego
100 g białej czekolady
120 g jagód

DODATKOWO:
masło do wysmarowania tortownicy



WYKONANIE:
Dno i boki tortownicy wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasteczka pokruszyłam dość drobno (tłuczkiem do ziemniaków), wsypałam do roztopionego w rondelku masła i wymieszałam. Masę wyłożyłam na dno tortownicy, ugniotłam i wstawiłam do lodówki aby stężała.
Jagody opłukałam i dokładnie osączyłam.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo obiegiem.
Do miski wyłożyłam twaróg, jogurt grecki, jajka, żółtko, cukier, cukier wanilinowy i budyń. Całość dokładnie wymieszałam łyżką.
Czekoladę wkruszyłam do metalowej miseczki i stopiłam ją w kąpieli wodnej. Energicznie mieszając dodałam do masy serowej.
Tortownicę zabezpieczyłam z zewnątrz folią aluminiową, tak aby do środka nie dostała się woda.
Masę serową wylałam na schłodzony spód, tortownicę umieściłam w naczyniu żaroodpornym, do którego wlałam gorącą wodę (na wysokość około 3 cm). Na wierzchu masy rozsypałam jagody.
Całość wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyliłam jego drzwiczki i pozostawiłam w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiłam tortownicę do lodówki na kilka godzin, żeby sernik stężał.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤