Pomarańczowy murzynek

Przepis


Skład.
10 dag masła lub margaryny
150 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
4 kopiaste łyżki dżemu o smaku pomarańczowym
1 mleczna czekolada
1/2 białej czekolady
1 pomarańcza
Zaczynamy.
Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy w temp. 190C około 45minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy, aby lekko przestygło.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mleczną polewamy cały wierzch ciasta, z białej robimy napis (my w tym celu użyliśmy patyczka do szaszłyków - maczaliśmy go w białej czekoladzie i robiliśmy napis; istotne aby ciasto było jeszcze lekko ciepłe - wówczas polewa nie twardnieje i można z łatwością wykonać napis, bądź go skorygować).
Pomarańczę kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze części, układamy na brzegach ciasta.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤