Metrowiec

Przepis


Składniki:

8 dużych jaj, białka i żółtka oddzielnie
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki cukru
16 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
16 łyżek wody
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
Krem budyniowy:

500ml mleka 2 lub 3,2%
1/2 szklanki cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego (w zamian można dać cukier waniliowy, zastępując nim część zwykłego cukru)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g miękkiego, niesolonego masła
Polewa:

60g niesolonego masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odstaw na bok.

Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtka. Do powstałej puszystej masy jajecznej wlewaj stopniowo olej oraz wodę, miksując na niskich obrotach.

Gdy wszystko się połączy, wsyp do misy miksera mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie, do drugiej dodaj kakao i również wymieszaj.

Przelej obie masy do keksówek o wymiarach około 12 x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu, delikatnie wyjmij oba ciasta z formy i wystudź na kratce.

Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj masę budyniową. Możesz to zrobićDo 1/2 szklanki mleka dodaj obie mąki i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do wrzącego mleka wlej stopniowo mieszankę z mąką i, cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany budyń zdejmij z palnika i wystudź całkowicie.

Masło utrzyj, aż będzie puszyste. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo zimny budyń, aż powstanie jednolity krem.*

Zimne ciasta pokrój na jednakową ilość kromek o szerokości około 1 cm. Biorąc na zmianę raz jasną, raz ciemną kromkę, sklejaj je ze sobą grubą warstwą kremu i układaj na tacy lub desce do krojenia. Połączone ciasto będzie bardzo długie, więc najprościej jest zrobić dwa takie przekładańce.

Przygotuj polewę. Masło oraz wodę podgrzewaj w niedużym rondelku do zagotowania. Gdy zaczną wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj cukier oraz kakao i wymieszaj dokładnie. Całość będzie bardzo rzadka, ale zgęstnieje w miarę stygnięcia. Odstaw do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu, by polewa była jednolita i błyszcząca (gdy będzie już przestudzona można ją wstawić do lodówki, by przyspieszyć gęstnienie). Gotową polewą udekoruj ciasto.

Podawaj ciasto pokrojone na ukos tak, by każdy kawałek obejmował kilka kolorowych pasów przełożonych kremem.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)

IMG_2578

* Krem budyniowy możecie też przygotować na inny sposób, bez ucierania. Mleko na budyń należy wówczas zagotować razem z masłem, dodać mieszankę z mąką i ugotować budyń. Ciasto przekładamy wtedy jeszcze gorącym kremem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤