Ciasto cappuccino

Przepis


Ciasto cappuccino

Składniki na blaszkę 23x33cm:

Na biszkopt:
8 jajek
szklanka cukru
160g mąki
40g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Na ciasto kokosowe:
200g kokosu
5 białek
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej

Na masę:
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru z wanilią
opakowanie budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
250g margaryny
30g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym

Polewa czekoladowa:
250g margaryny
szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
2-3 łyżki kokosu do dekoracji

Wykonanie:
Biszkopt: mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo i na przemian dodajemy cukier i żółtka. Na końcu dodajemy suche składniki i lekko mieszamy . Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 160-180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na 2 blaty.

Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do połączenia składników. Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i obsypujemy bułą tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach.

Masa: pół szklanki mleka, cukier, cukier z wanilią, budyń, mąkę oraz żółtka miksujemy razem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zmiksowane składniki i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń oraz proszek cappuccino.

Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia składników.

Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy, na masie układamy ciasto kokosowe. Następnie druga część masy i drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy wiórkami.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤