Tort rumowy z orzechami

Przepis


Składniki na biszkopt:
-5 jajek o pokojowej temperaturze

-150g drobnego cukru

-150h mąki pszennej

-60g mąki ziemniaczanej

-dodatkowo pół szklanki rumu do skropienia.

Do wypieku biszkoptu na nasz tort urodzinowy potrzebna będzie tortownica o średnicy 21 cm.

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy do sztywnej piany ze szczyptą soli. Po ubiciu powoli i stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając, do uzyskania gładkiej lepiej masy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka z jaj, wciąż mieszając za pomocą miksera.
2. Obie mąki należy zmieszać, a następnie przesiać. Dodać do masy jajecznej i za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać delikatnie tak, by nie zatracić powietrza. Mąka powinna w całości połączyć się z masą!
3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (obrysowując wcześniej kształt), brzegi wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Ciasto biszkoptowe przelać do tortownicy, delikatnie wygładzić, uważając, by nie pobrudzić ścianek formy poza obręb ciasta. Ma to znaczenie w rośnięciu biszkoptu. Piec ok 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.
Po upieczeniu ciepły biszkopt wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego ostudzenia.

tort urodzinowy
Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 4 równe płaty. Idealny do tego będzie długi cukierniczy nóż. Radzimy przekroić wpierw na pół, a następnie uzyskane połowy znów na dwie części.

tort urodzinowy

Składniki na 2 warianty kremu na nasz tort urodzinowy:
- po 250g białej i ciemnej czekolady

- 600 ml śmietany kremówki 36%

- 120 g mleka w proszku (polecamy granulowane)

- 250 g serka mascarpone

- 200 g niesolonych orzeszków ziemnych

- 4 łyżki rumu

Wszystkie składniki prócz czekolad dzielimy po połowie na każdy wariant kremu! Oba kremy robi się identycznie, różnią się jedynie czekoladą.

1.W garnku podgrzewamy 300ml śmietany kremówki, aż do lekkiego wrzenia. Następnie rozpuszczamy w niej mleko w proszku.

2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli czekolada słabo się rozpuszcza, można lekko podgrzać, uważając, by nie przypalić. Dodać 2 łyżki rumu.

3. Po rozpuszczeniu czekolady, jeśli widoczne są grudki mleka w masie, przecedzić przez sitko. Masę schłodzić, a następnie odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia. Identycznie postępujemy z drugą wersją kremu.

tort urodzinowy

4. Dobrze schłodzone masy wyciągamy z lodówki, dodajemy po 125 g serka mascarpone i ubijamy każdą ok 5 minut mikserem do nadania puszystości. Następnie dodajemy po 100g posiekanych drobno i uprażonych wcześniej na patelni orzeszków ziemnych. Obie masy ponownie schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.

Mamy już biszkopt i kremy, a więc do dzieła! Zabieramy się za nasz pyszny tort urodzinowy.
1. Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze, skropić równomiernie 1/4 części rumu, następnie rozsmarować połowę kremu białego.

tort urodzinowy

2. Przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, skropić kolejną porcją rumu, rozsmarować połowę ciemnego kremu. Znów przykryć kolejnym blatem biszkoptu, skropić, wyłożyć resztę kremu białego.

tort urodzinowy

3. Całość przykryć ostatnią warstwą biszkoptu, skrapiając go. Resztę kremu ciemnego rozsmarować na wierzchu tortu i po bokach tak, by przykryć całość.

4. Do dekoracji można posłużyć się posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub startą na tarce czekoladą białą i deserową.
Nasz pyszny tort urodzinowy należy trzymać w lodówce.

Smacznego, Wasz tort urodzinowy jest już gotowy!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤