Szarlotka z budyniem

Przepis


Szarlotka z budyniem
Szarlotka jest jednym z naszych ulubionych ciast. Ostatnio prezentowałam ciasteczka z jabłkiem, które smakują jak szarlotka, dzisiaj polecam szarlotkę z budyniem. Sezon jabłkowy w pełni, dlatego warto spróbować. Jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach jeśli nie lubicie kawałków owoców w cieście. Ciasto aromatyczne, bardzo kruche bo z dodatkiem mąki krupczatki, idealne :)









Szarlotka z budyniem

Składniki na formę 24 x x 24cm:

Na kruche ciasto:

200g mąki tortowej
200g mąki krupczatki
180g masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
100g cukru pudru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka proszku do pieczenia


Na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cukier kryształ (do smaku)
łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny

Na budyń:
800ml mleka
2 budynie waniliowe

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, dzielimy na 2 równe części, jedną schładzamy godzinę w lodówce, drugą wkładamy do zamrażalnika.
Schłodzoną w lodówce porcję ciasta rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, przekładamy do formy, dociskamy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach.

Masa jabłkowa: jabłka obieramy, wydrążamy gniada nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy cukier z wanilią, cukier kryształ, cynamon i sok z cytryny i prażymy, aż sok z jabłek odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Budyń: 600ml mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia.

Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka wlewamy gorący budyń. Wyrównujemy. Na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach ścieramy zamrożone kruche ciasto. Ciasto pieczmy około 40 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤