Ciasto z budyniem malinowym

Przepis


Składniki:

biszkopt:

- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku

budyń:

- 3 budynie malinowe
- 4 łyżki cukru
- 1 litr mleka
- 200 g margaryny

- 24 herbatniki

polewa:

- czekolada mleczna
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka wody

- kokos do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, dodać mak i również wymieszać.

Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25-30 minut w temp 180 C do suchego patyczka.

Budyń:
Ugotować budyń, rozpuszczając 3 budynie w 1 szklance mleka. Wystudzić. Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu dalej miksując. Wyłożyć na upieczony biszkopt. Na budyń ułożyć herbatniki.

Polewa:
Do rondelka wkładamy czekoladę połamaną w kostkę, dodajemy wodę, mleko i rozpuszczamy. Polewamy herbatniki i posypujemy kokosem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤