Kokosowy deser bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie
źródło inspiracji: http://symfonia-smakow.blogspot.com/2014/08/78-sp…
Przepis
Składniki:
4 opakowania herbatników (po 50g każde)
garść słonych orzeszków ziemnych + mała ilość do posypania wierzchu
90-100g masła
100g wiórek kokosowych + odrobina do posypania wierzchu
3 150gramowe batoniki kokosowe ( preferowane Princessa)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki
300ml mocno schłodzonej kremówki spółdzielni mleczarskiej w Gostyniu 30%
1 małe opakowanie śmietan fixu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Herbatniki i orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu, za pomocą malaksera (lub w polowych warunkach za pomocą tłuczka do kotletów(:) na postać przypominającą kruszonkę. W garnku roztapiamy masło. Pokruszone herbatniki i orzeszki mieszamy dłońmi z roztopionym masłem na jednolitą masę. Masą wylepiamy dno formy, którą wkładamy do lodówki lub zamrażarki w celu schłodzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze śmietan-fixem (opcjonalnie) na bardzo sztywną konsystencję (tak aby przy trzymaniu miski do góry dnem trzymała się sztywno podstawy). Batoniki kokosowe kroimy w paseczki. Ubitą kremówkę mieszamy z pociętymi batonikami, wiórkami kokosowymi, skórką z cytryny i delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość. Gęstą masę wykładamy równomierie na schłodzony spód i chowamy ponownie do lodówki, a pod koniec do zamrażarki w celu dokładnego zestalenia i schłodzenia, które zapobiegnie rozpadaniu się podczas krojenia. Przed podaniem deser posypujemy wiórkami kokosowymi i orzeszkami ziemnymi, a opcjonalnie plastrami cytryny, finalnie delektujemy się! Smacznego, kochani.
Skomentuj inspiracje: