Kokosowy deser bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie

Przepis


Składniki:

4 opakowania herbatników (po 50g każde)

garść słonych orzeszków ziemnych + mała ilość do posypania wierzchu

90-100g masła

100g wiórek kokosowych + odrobina do posypania wierzchu

3 150gramowe batoniki kokosowe ( preferowane Princessa)

1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki

300ml mocno schłodzonej kremówki spółdzielni mleczarskiej w Gostyniu 30%

1 małe opakowanie śmietan fixu (opcjonalnie)



Przygotowanie:


Herbatniki i orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu, za pomocą malaksera (lub w polowych warunkach za pomocą tłuczka do kotletów(:) na postać przypominającą kruszonkę. W garnku roztapiamy masło. Pokruszone herbatniki i orzeszki mieszamy dłońmi z roztopionym masłem na jednolitą masę. Masą wylepiamy dno formy, którą wkładamy do lodówki lub zamrażarki w celu schłodzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze śmietan-fixem (opcjonalnie) na bardzo sztywną konsystencję (tak aby przy trzymaniu miski do góry dnem trzymała się sztywno podstawy). Batoniki kokosowe kroimy w paseczki. Ubitą kremówkę mieszamy z pociętymi batonikami, wiórkami kokosowymi, skórką z cytryny i delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość. Gęstą masę wykładamy równomierie na schłodzony spód i chowamy ponownie do lodówki, a pod koniec do zamrażarki w celu dokładnego zestalenia i schłodzenia, które zapobiegnie rozpadaniu się podczas krojenia. Przed podaniem deser posypujemy wiórkami kokosowymi i orzeszkami ziemnymi, a opcjonalnie plastrami cytryny, finalnie delektujemy się! Smacznego, kochani.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤