Kokosowa Księżniczka
źródło inspiracji: http://slodkie-rewolucje.blogspot.com/2014/10/kok…
Przepis
Od pewnego czasu zaczęłam się zastanawiać jakby smakował wafelek Princessa w serniku... w głowie miałam pewną wizję ale nie wiedziałam jak to się przełoży w rzeczywistości.W internecie znalazłam mnóstwo przepisów na sernik z prince polo czy sernik kokosowy albo raffaello ale nie było nic na temat Princessy. Postanowiłam podjąć wyzwanie i zrobić "Kokosową Księżniczkę".
Smak jest obłędny,delikatny i przypomina kokosowy wafelek :)
Mój mąż kiedy wziął pierwszy kawałek do ust powiedział tak:"gdyby ktoś zawiązał mi oczy i dał do spróbowania to ciasto to bym powiedział wafelek Princessa" :)
Polecam :)
Przepis na tortownicę o średnicy 26cm
CIASTECZKOWY SPÓD:
300g ciasteczek maślanych (użyłam swoich ciasteczek z przepisu maślane słodkie-rewolucje )
200g masła
50g białej czekolady
50g wiórek kokosowych
Ciasteczka mielimy na drobny mak a masło roztapiamy. Rozdrobnione ciasteczka łączymy z wiórkami kokosowymi i polewamy roztopionym masłem i czekoladą. Wszystko razem mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wykładamy masę ciasteczkową,dokładnie dociskając.
Spód ciasteczkowy podpiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni funkcja góra-dół przez ok.15min.
Po 15min wyjmujemy tortownicę. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 160 stopni
MASA SEROWA:
1kg sera twarogowego śmietankowego (użyłam gotowego z wiaderka)
150g cukru
2 serki homogenizowane kokosowe o pojemności 130g każdy (użyłam z firmy Danio)
4 łyżki aromatu kokosowego lub 4 łyżki likieru kokosowego
150g wiórek kokosowych
3 całe jajka wielkości L
4 łyżki mąki ziemniaczanej
180g śmietanki kremówki 30%
50g białej czekolady
8 wafelków Princessa o smaku kokosowym
Na podpieczony spód ciasteczkowy układamy połamane wafelki Princessa. Pozostałe składniki (prócz czekolady)łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu ścieramy czekoladę na tarce na grubych oczkach i mieszamy już łyżką. Przygotowaną masę wylewamy na połamane kawałki Princessy.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.60minut do tzw.suchego patyczka.
Sernik na ok.20 minut pozostawiamy w piekarniku a następnie wyjmujemy do całkowitego wystudzenia.
MUS CZEKOLADOWO-KOKOSOWY:
200g śmietanki kremówki 36%
200g białej czekolady
4 łyżki oleju
50g wiórek kokosowych
W garnuszku podgrzewamy olej i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy i następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość jeszcze ubijamy przez ok.3 minuty.
Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką. Mus rozprowadzamy na wierzch sernika i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego:)
Skomentuj inspiracje: