Mandarynkowiec

Przepis


Co jest potrzebne?

BISZKOPT:

- 1 szklanka mąki

- 3/4 szklanki cukru

- 6 jajek

- 1 cukier waniliowy

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

MASA MANDARYNKOWA:

- 2 szklanki soku pomarańczowego

- 2 budynie śmietankowe

- syrop z puszki mandarynek

- woda (tyle, aby razem z syropem uzbierała się pełna szklanka)

MASA ŚMIETANOWA:

- 750 ml śmietany 30%

- 1 cukier waniliowy

- 1 śmietan fix

DODATKOWO:

- 1 puszka mandarynek

- ok. 20 sztuk herbatników

- polewa czekoladowa

Jak przygotować?

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. W kąpieli wodnej ucieramy mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, a cukier już nie wyczuwalny wyjmujemy z kąpieli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy z żółtek – mieszamy łyżką. Białka ubić z solą na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 25 minut.

Masy

Kiedy biszkopt już wystygnie ściągamy z niego delikatnie „skórkę”. Mandarynki odsączyć i ułożyć je na cieście.

Budynie rozmieszać w soku z mandarynek z dodatkiem wody. Sok z pomarańczy zagotować, kiedy zacznie wrzeć wlewamy rozmącone budynie i cały czas energicznie mieszamy. Pogotować 2-3 minuty i gorącą masę wylać na ciasto. Zostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Wykładamy na masę mandarynkową. Na śmietanie układamy ciastka. Polewę rozpuścić i polać nią co drugie ciasteczko.

Gotowe, smacznego!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤