Kruchy łaciatek ze śliwkami

Przepis


Co jest potrzebne?

CIASTO:

- 2 1/2 szklanki mąki

- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 czubata łyżeczka kakao

- 5 łyżek cukru

- 250 g margaryny do pieczenia

- 5 żółtek

PIANA:

- 5 białek

- szczypta soli

- 1/2 szklanki cukru

- 1 budyń waniliowy

- 1/4 szklanki oleju

OWOCE:

- 350 g śliwek japońskich

- 3 łyżki cukru

- szczypta cynamonu

Jak przygotować?

Wszystkie suche składniki na kruche ciasto poza kakao wymieszać. Dodać żółtka i pokrojoną w kosteczkę margarynę. Krótko, ale dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną z nich wkładamy w woreczku do zamrażalnika, drugą do lodówki, trzecią rozpłaszczamy w misce i zagniatamy z kakao. Kiedy ciasto będzie gładkie również włożyć je do lodówki na około godzinę.

Śliwki oczyścić, wydrylować, pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem, doprawić cynamonem i odstawić, aż puści sok.

Blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć na dnie papierem. Dno wylepiamy na zmianę ciastem jasnym i ciemnym z lodówki, tworząc właśnie takiego łaciatka :) Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i podpiekać przez 15 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukru, następnie sproszkowanego budyniu, aż w końcu oleju.

Na podpieczony spód wyłożyć śliwki skórką ku dołowi. Wylać masę z piany i obsypać kawałkami jasnego ciasta z zamrażarki (jeśli będzie bardzo sztywne możecie zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez 25 minut, następnie jeszcze przez 5 minut z termoobiegiem. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale ciasto jeszcze tam zostaje przez jakieś 10 minut.

Smacznego!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤