Bananowiec na zimno
źródło inspiracji: http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/10/ban…
Przepis
Masa bananowa:
kg bananów
½ szklanki cukru pudru
20 dag miękkiego masła
galaretka agrestowa+ 150 ml wody
Masa serkowa:
3 serki Danio waniliowe (3 x 140g)
galaretka cytrynowa + 125 ml wody
Na wierzch:
2 galaretki wiśniowe + 700 ml wody
paczka Delicji smak dowolny
Na spód:
Biszkopty czekoladowe
Woda z sokiem cytrynowym do nasączenia
Zaczynam od wyłożenia dna tortownicy ( 25 cm) papierem do pieczenia. Wykładam biszkopty i nasączam je sokiem.
Banany obieram, dzielę na kawałki i rozdrabniam, użyłam tłuczka do ziemniaków.
Galaretkę agrestową rozpuszczam w 150 ml wrzątku i studzę. Miksuję masło z cukrem pudrem, następnie dodaję ugniecione banany i nadal miksuję, dodaję tężejącą galaretkę i miksuję do momentu aż składniki się połączą.
Masę wykładam na biszkopty i wkładam do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w pół szklanki wrzątki, odstawiam aby lekko zastygła.
Serki przekładam do miski i miksuję, dodaje tężejącą galaretkę, łączę całość. Wykładam na zastygniętą masę bananową. Chłodzę w lodówce.
Galaretki wiśniowe rozpuszczam w 700 ml wrzątku, lekko tężejącą zalewam poukładane na wierzchu deseru Delicje . Całość odstawiam do lodówki .
Na koniec dekoruję i podaję.
Skomentuj inspiracje: