Bananowiec na zimno

Przepis


Masa bananowa:

kg bananów

½ szklanki cukru pudru

20 dag miękkiego masła

galaretka agrestowa+ 150 ml wody

Masa serkowa:

3 serki Danio waniliowe (3 x 140g)

galaretka cytrynowa + 125 ml wody

Na wierzch:

2 galaretki wiśniowe + 700 ml wody

paczka Delicji smak dowolny

Na spód:

Biszkopty czekoladowe

Woda z sokiem cytrynowym do nasączenia









Zaczynam od wyłożenia dna tortownicy ( 25 cm) papierem do pieczenia. Wykładam biszkopty i nasączam je sokiem.

Banany obieram, dzielę na kawałki i rozdrabniam, użyłam tłuczka do ziemniaków.

Galaretkę agrestową rozpuszczam w 150 ml wrzątku i studzę. Miksuję masło z cukrem pudrem, następnie dodaję ugniecione banany i nadal miksuję, dodaję tężejącą galaretkę i miksuję do momentu aż składniki się połączą.

Masę wykładam na biszkopty i wkładam do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w pół szklanki wrzątki, odstawiam aby lekko zastygła.

Serki przekładam do miski i miksuję, dodaje tężejącą galaretkę, łączę całość. Wykładam na zastygniętą masę bananową. Chłodzę w lodówce.

Galaretki wiśniowe rozpuszczam w 700 ml wrzątku, lekko tężejącą zalewam poukładane na wierzchu deseru Delicje . Całość odstawiam do lodówki .

Na koniec dekoruję i podaję.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤