Victoria sponge cake - pyszny przekładany biszkopt
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com
Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 18cm (możecie też użyć dwóch o średnicy 20cm)*:
175g miękkiego niesolonego masła
175g drobnego cukru do wypieków (możecie też użyć cukru trzcinowego)
3 duże jajka
175g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka (można pominąć)
Dodatkowo:
kilka łyżek ulubionego dżemu i/lub świeże owoce typu truskawki lub maliny
około 200ml śmietany kremówki
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, ucierając do połączenia (nie szkodzi, jeżeli masa się trochę zważy na tym etapie).
Do misy z masą maślaną wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, dodaj mleko i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch.
Piecz przez około 20 – 25 minut, aż ciasto zarumieni się na wierzchu i będzie sprężyste w dotyku, a patyczek wbity w środek pozostanie czysty po wyjęciu.
Po upieczeniu, wystudź biszkopt na kratce. Zimny przekrój na dwa równe blaty i przełóż wybranym dżemem, owocami i bitą śmietaną.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
IMG_1697
* Jeżeli użyjesz mniejszej tortownicy ciasto wyrośnie wyższe i będzie je łatwiej przekroić. Z kolei użycie dwóch większych foremek da dwa niższe blaty biszkoptu, ale pozwoli pominąć przecinanie, które bywa czasem kłopotliwe ;)
Skomentuj inspiracje: