Rogaliki drożdżowe z kremem truskawkowym

Przepis



35 g świeżych drożdży

80 g margaryny lub masła

200 ml mleka

2 łyżki cukru

3 i ½ szklanki mąki

3 żółtka i całe jajko

nadzienie -u mnie krem truskawkowy

lukier lub cukier puder na wierzch










Wszystkie składniki mają jednakową temperaturę, najlepiej przygotować je wcześniej.

W mleku rozpuszczam drożdże , dodaję cukier i 3 -4 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Następnie do zaczynu dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto na rogaliki. Dzielę go na cztery kawałki, każdy wałkuję na kształt koła . Każde koło dzielę na osiem części, smaruję kremem i zwijam rogaliki .

Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w 175 st C



Po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem .
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤