Murzynek z jabłkami i czekoladą

Przepis


Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
280 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
1 szklanka oleju
40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek

Dodatkowo:
3/4 tabliczki białej czekolady
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej.


Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w temp. 180

°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Po ostudzeniu na przemian polewać białą i gorzką czekoladą.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤