Mini serniczki sezamowe na orzechowym spodzie

Przepis


Składniki (8-10 mini serniczków):
100 g mieszanki Felix + kilka orzechów do ozdoby
(orzechy nerkowca + orzeszki ziemne w miodzie)
2 łyżki masła
200 g sera z wiaderka
150 g serka mascarpone
2 łyżki pasty tahini
50 g cukru do wypieków
2 jajka
200 ml śmietany 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czekolada mleczna do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Masło topimy na patelni, a gdy ostygnie, wrzucamy razem z orzechami do blendera. Miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno wykładamy orzeszki z masłem (ok. 1/2 łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką.

2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca.

3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

4. Śmietanę ubijamy krótko, dodajemy cukier i ekstrakt i ubijamy na masę o pożądanej konsystencji. Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :)
@Dagmara
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤