Cytrynowy sernik z budyniem

Przepis


KRUCHE CIASTO:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru trzcinowego
10 dag masła
2 jajka
1 żółtko (białko idzie do masy serowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do dań słodkich Kamis

WARSTWA BUDYNIOWA:
2 budynie czekoladowe bez cukru
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
3 szklanki mleka

WARSTWA SEROWA:
50 dag sera trzykrotnie mielonego na sernik
4 łyżki cukru
10 dag miękkiego masła
3 jajka
1 białko (żółtko poszło do ciasta)
1 cytrynowy budyń bez cukru
kilka kropli aromatu cytrynowego
szczypta soli
10 dag smażonej skórki pomarańczowej + łyżka mąki ziemniaczanej



WYKONANIE:

KRUCHE CIASTO:
Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę i zimne masło.
Posiekać na kruszonkę, dodać jajka i żółtko, wymieszać nożem, szybko zagnieść ciasto i wykleić nim dno blaszki.

WARSTWA BUDYNIOWA:
Budynie i mąkę rozmieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i zagotować mieszając.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do wystudzenia.

WARSTWA SEROWA:
Miękkie masło spienić, utrzeć najpierw z cukrem, a następnie z dodawanymi na zmianę żółtkami i porcjami sera, wymieszać z aromatem cytrynowym i sypkim budyniem.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec godzinę w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu).
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤