Ciasto Rafaello

Przepis


Składniki:

700 ml mleka, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, 3 żółtka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 200 miękkiego masła, 0,5 szklanki cukru pudru, 150 ml likieru śmietankowego, 150 g wiórków kokosowych + 3-4 łyżki do posypania, duża paczka herbatników typu petit beurre

500 ml mleka zagotować z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Resztę mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną i wlać do gotującego mleka ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Pogotować 1-2 minuty, następnie zestawić z ognia, przykryć folią i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo ostudzony budyń i likier śmietankowy ciągle ucierając, aż powstanie gładki krem. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na dnie formy o wymiarach ok. 22 x 28 cm ułożyć ciasno warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć 1/3 kremu i równomiernie rozsmarować. Na kremie rozłożyć drugą warstwę herbatników, na których rozsmarować połowę pozostałego kremu, znowu warstwa herbatników i ostatnią warstwę stanowi reszta kremu. Wierzch posypać obficie wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤