Pyszne ciasto ze śliwkami i kokosem

Przepis


Pyszne ciasto ze śliwkami, kokosem i kruszonką



Hej :) Sezon na śliwki jeszcze trwa, a ja z niego korzystam he he. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Najbardziej takie proste, szybkie, a smaczne. Tym razem w to powstało tak spontanicznie, przepis dała mi mama, a ja dodałam lub ujęłam co nie co ;) Tak, żeby właśnie było szybko. Dodatkowo dodałam kokos i pasuje, fajnie smakuje. Ciasto jest puszyste i lekkie. Blaszka 24x34.


Składniki na ciasto:
180g masła w temp. pokojowej
5 jajek
3 szklanki mąki
1 szklanka miałkiego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
5 łyżek kokosu
śliwki

Składniki kruszonka:
20g masła
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki


Białka oddzielamy od żółtek - ubijamy. Do drugiej miski wrzuciłam masło i ubijałam, gdy zrobiło się jasne i puszyste dodałam cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, dodawałam po trochu do masy i miksowałam. Następnie dodałam ubitą pianę i jogurt (można też śmietanę, jak ciasto będzie za gęste, bo jest, to dodajemy 3 łyżki lub 4) i kokos. Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyłam, wypestkowałam, podzieliłam na połówki i potem te połówki, jeszcze na pół, bo miała duże śliwki. Jak są to węgierki to wystarczy podzielić tylko na połówki. Poukładałam na cieście skórkami do dołu.
Składniki do kruszonki dałam do miseczki. Ugniatałam palcami, dopóki się nie połączyły. Posypałam kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤