Sernik na zimno z makiem i pomarańczami

Przepis


tortownica o śr. 21 cm

składniki:
- 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego, nada się ten z wiaderka, ja takiego użyłam
- puszka mleka skondensowanego słodzonego< 460 g>
- 50 g suchego, niemielonego maku- 1.3 szklanki
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- skórka starta z jednej pomarańczy
- galaretka pomarańczowa+ 350 ml wrzątku
- 2 pomarańcze

Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i skórką pomarańczową, dodać mak i wymieszać. Następnie dolać żelatynę i jeszcze raz szybko zmiksować.
Masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki, żeby stężała, najlepiej na całą noc.
Galaretkę zalać wrzątkiem i odczekać aż się wystudzi. Pomarańcze obrać, pokroić na plastry i ułożyć na wierzchu stężałego sernika. Tężejącą już galaretkę wylać na całą powierzchnie i wszystko wstawić ponownie do lodówki. Sernik warto kroić ostrym nożem zanurzonym w cieplej wodzie.
Smacznego!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤