Pomarańczowiec
Przepis
Cytrusowe wyśmienite puszyste ciasto...rozpływa się w ustach..., a do tego orzechy włoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl
Składniki na ciasto:
3 duże pomarańcze
15 jaj
1 i 1/2 szk cukru kryształu
3 łyżki kakao
15 łyżek bułki tartej
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych
Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w całości w maszynce do mięsa. Ubić białka, dodać cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą.
Masa kawowo - orzechowa:
3 jaja
5 łyżek cukru kryształu
50 dag masła
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek mielonych orzechów
2 łyżki spirytusu, rumu lub amaretto
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy.
Skomentuj inspiracje: