Sernik z czekoladą

Przepis


SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm)

Spód sernika:
100g mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki miękkiego masła
3 łyżki brązowego cukru

Masa:
450g twarogu śmietankowego
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady






PRZYGOTOWANIE
Składniki na spód sernika miksujemy i wykładamy na dnie foremki wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy bez ugniatania.

Miksujemy ser, jajka i cukier waniliowy. Stopniowo dosypujemy cukier puder wymieszany
z mąką kukurydzianą. Kiedy składniki się połączą wsypujemy posiekaną na kawałki czekoladę.
Mieszamy całość łyżką.Wylewamy do foremki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 80-90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w foremce. Po wyjęciu możemy ozdobić np. czekoladowymi serduszkami lub posypką.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤