Sernik waniliowy bez pieczenia
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com
Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
75g niesolonego masła
250g pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive
2 łyżki drobnego brązowego cukru (soft light brown sugar)
800g serka kremowego lub drobno zmielonego twarogu (pełnotłustego)
1 cytryna
1 laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego (dałam ziarna wanilii oraz łyżkę ekstraktu, bo sernik wydawał mi się mało waniliowy)
500ml kremówki 36% dobrze schłodzonej (w oryginalnym przepisie 800ml)
75g cukru pudru, przesianego
Wykonanie:
Masło roztop i wymieszaj z pokruszonymi (w malakserze lub wałkiem) ciastkami oraz brązowym cukrem. Tak przygotowaną masą wylep dno tortownicy, przyciskając mocno dłonią lub odwrotną stroną łyżki. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Umieść twaróg/serek kremowy w misie miksera i wetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj ziarna wyskrobane z laski wanilii oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używasz). Miksuj przez chwilę, aż masa będzie nieco luźniejsza.
W oddzielnej misce umieść śmietanę oraz cukier puder i ubijaj do momentu, aż będzie konsystencji nieco luźniejszej niż masa serowa. Tak ubitą dodaj do sera i wymieszaj delikatnie, starając się mieszać jak najkrócej.
Wylej masę na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj. Owiń sernik szczelnie folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażalnika lub do lodówki na kilka godzin.
Podawaj schłodzony.
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: