Kruche serduszka na patyku

Przepis


Czego potrzebujemy?

(na ok. 30 ciastek)

Ciasto:
2 szklanki mąki
225g margaryny/masła
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
woda

Nadzienie:
słoik frużeliny wiśniowej
(ewentualnie:
słoik dżemu wiśniowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
cukier)

Dodatkowo:
patyczki do lodów
czerwone wstążeczki

I krok po kroku :)

Z margaryny, mąki, soli i cukru zagnieść kruche ciasto. Pod koniec dodawać po łyżce wody, by uzyskać dość plastyczną konsystencję. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
Jeśli nie mamy frużeliny - w rondelku podgrzać dżem ze skrobią i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Przygotować blachę. Wyjąć część ciasta z lodówki. Rozwałkować, wycinać serduszka.
Na każde serduszko położyć patyczek do lodów, następnie nadzienie, przykryć kolejnym serduszkiem (uważając, by dobrze zlepić brzegi). Ciastka można ozdobić używając widelca.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).

Do patyczków warto przywiązać wstążeczki.
Miłośnicy czekolady mogą do środka włożyć (razem z frużeliną) odrobinę pokruszonej czekolady deserowej lub czekoladowe dropsy.


@Sylwia
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤