Sernik z jeżynami i białą czekoladą

Przepis


SKŁADNIKI:

Ciasteczkowy spód:
250 g herbatników maślanych
75 g margaryny
2 łyżki mleka
Masa serowa:
30% śmietana 330 ml
4 duże łyżki cukru pudru *
500 g serka mascarpone
żelatyna
biała czekolada
koszyczek jeżyn
koszyczek jagód

Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Na garnku z wrzącą wodą ustawiamy metalowe naczynie i wrzucamy tam kostki białej czekolady do rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę 30% na sztywną masę. Po ubiciu dodajemy cukier puder. Mieszamy wszystko na małych obrotach dodając serek mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca). Ciągle miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki. Po około 2 godzinach kładziemy na górę ciasta owoce.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤