Ciasteczka ślimaczki

Przepis


Składniki:
120g margaryny
210g mąki
60g cukru (lub cukru pudru)
1 żółtko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka mleka
łyżka kakao




Wykonanie:

Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy włożyć ciasto na kilka minut do lodówki, aby było jeszcze twardsze.
Rozwałkowujemy obydwie części tak, aby miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Ponownie wkładamy na jakiś czas do zamrażarki, aby było twarde i dobrze nam się kroiło na plasterki.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤