Najlepsze lody miętowe z czekoladą

Przepis


Składniki:
2 jajka
4 żółtka
200 g cukru
300 ml mleka
400 ml śmietany kremówki
duża garść świeżej mięty
zielony barwnik ok 1 łyżeczki
100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Krok 1
W rondelku podgrzewamy na wolnym ogniu mleko ze śmietaną, ciągle mieszając aż przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki.

Krok 2
W misce jajka i cukier ubijamy blenderem na gęstą kremową masę i stopniowo dodajemy podgrzane mleko ze śmietaną ciągle mieszając. Następnie wszystko przelewamy do większego garnuszka, dodajemy posiekaną miętę i gotujemy do momentu kiedy masa zacznie gęstnieć. Garnek odstawiamy do ostudzenia.

Krok 3
Mieszaninę przecedzić przez gęste sito aby pozbyć się liści mięty, dodać barwnik i przelać do naczynia przeznaczonego do zamrożenia.

Krok 4
Masę lodową mieszać co godzinę aby była puszysta. Jak zacznie gęstnieć dodać czekoladę, dobrze mieszając.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤