ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA
Przepis
SKŁADNIKI
Biszkopt (20 cm)
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa borówkowa
25 dag borówek
50 dag sera białego
3 łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła )
Masa cytrynowa
50 dag sera białego
galaretka cytrynowa (rozpuszczona w szklance wrzątku)
łyżka żelatyny (zalac-3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła)
Do galaretki dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa borówkowa
Około 15 dag borówek zblędować (zblędowane owoce przetrzeć prze sitko następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ) sok borówkowy zmiksować z serem. Masę odstawić aby zaczęła tężeć. Do sera dodać sok z borówek wraz z żelatyną ( jeżeli borówki nie są słodkie dodać cukier według smaku )
Masa cytrynowa
Chłodna galaretkę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wlać do sera i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na około 15 minut.
Zarówno masa cytrynowa jak i z borówek powinny konsystencję gęstej śmietany.
Na biszkopt wykładać na przemian po 2-3 łyżki masy cytrynowej oraz borówkowej.
Wierz zebry posmarować cytrynową masą, i ułożyć pozostałe borówki.
Smacznego.
@Ola
Skomentuj inspiracje: