pianka malinowa
źródło inspiracji: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/07/pianka-…
Przepis
300 - 350 gramów malin
300 gramów jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny ( z małą górką)
do dekoracji odrobina bitej śmietanki
Maliny miksujemy blenderem, przecieramy przez gęste sitko.
Żelatynę rozprowadzamy dokładnie w 3 łyżkach wrzącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej.
Jogurt ucieramy z cukrem, dodajemy przecier malinowy, mieszamy dokładnie ( w tym momencie możemy spróbować czy dana ilość cukru jest dla nas wystarczająca).
Do żelatyny dodajemy łyżkę masy malinowej, mieszamy, całość wlewamy do malin z jogurtem, miksujemy na najwyższych obrotach, przekładamy do foremek lub pucharków. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Podajemy z kleksem bitej śmietanki, sosem owocowym lub po prostu z owocami.
Skomentuj inspiracje: