Drożdżowe bez zagniatania na noc, z truskawkami i bananami i kokosową kruszonką

Przepis


Składniki na noc:

- 3 jajka

- 1 szkl cukru

- 1 szkl. mleka

- 1 szkl. oleju

- cukier waniliowy

- 0,5 kostki drożdży



Składniki mieszamy w misie widelcem i na noc odkładamy do lodówki.



Rano

- 0,5 kg mąki pszennej

- ok. 30 dkg truskawek + bułka tarta do obtoczenia

- 2 banany

Składniki z nocy miksujemy na gładką masę i dodajemy mąkę. Masę wylewamy na formę wysmarowaną margaryną i bułką tartą. Układamy truskawki obtoczone w bułce tartej i pokrojone w grubsze plastry banany. Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy ok. godziny w temp. 180 st. C.

Kokosowa kruszonka:

- 150 g mąki pszennej

- 50 g wiórek kokosowych

- 100 g cukru

- 100 g masła

Cukier, mąkę i wiórki kokosowe wsypujemy do misy. Masło roztapiamy w mikrofali lub w garnuszku na piecu. Do suchych składników przelewamy roztopione masło i w półmisku zarabiamy palcami kruszonkę, tak aby była sypka.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤