szarlotka z bezą

Przepis


Pyszne!


mąka pszenna 0,5 kg
220 gram masła
4 żółtka
2,5 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
2,5 kg jabłek
paczuszka cukru waniliowego
cynamon wg uznania
beza: 4 białka + 4 łyżki cukru pudru



Mąkę przesiewamy z sypkimi składnikami (proszkiem do pieczenia, cukrami, siekamy z miękkim masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną wsadzamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Po około 40 minutach wyciągamy część z lodówki, tortownicę 30 cm lub dużą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód ciastem, nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut do leciutkiego zarumienienia. Wyjmujemy, przestudzamy lekko.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, odstawiamy na chwilkę by puściły sok. Następnie odsączamy i wykładamy na ciasto. Jeśli mamy wyjątkowo soczyste jabłuszka, na ciasto wysypujemy około 2 łyżki bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku.
Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder, masę wykładamy na jabłuszka, na górę ścieramy druga połowę ciasta z zamrażarki. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia ciasta.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤