Sernik na zimno - kokos, truskawki, mięta z agarem

Przepis


Na keksówkę 26 x 8 cm (może być dowolna forma) potrzebujemy:

Na spód:
jakakolwiek granola albo ciasteczka zmiksowane z masłem
(u mnie granola z patelni, z płatków gryczanych i syropu daktylowego)

ok. 700 g truskawek
400 ml mleka kokosowego (kupnego lub domowego)
400 g serka homogenizowanego naturalnego
7 łyżeczek agaru + 3 łyżeczki agaru
250 ml wody (1 szklanka)
cukier, słodzik wedle uznania
garść świeżej mięty (zostawić kilka listków do dekoracji)

folia spożywcza do wyłożenia foremki



Truskawki umyłam i połowę z nich zostawiłam w całości ale można je pokroić na mniejsze cząstki.
Drugą połowę zmiksowałam z listkami mięty (bez łodyżek) i dosłodziłam ksylitolem.
7 łyżeczek agaru zmieszałam z mlekiem kokosowym, zostawiłam na 10 minut, po czym powoli podgotowałam około 5 minut, wciąż mieszając. Gdy mleko chwilę przestygło (niedługo bo zacznie tężeć), dodałam serek homogenizowany i dosłodziłam (ilość słodzidła to rzecz gustu).
Dno naczynia (miska, keksówka, tortownica) wyłożyłam szczelnie folią spożywczą, zostawiając zapas,
żeby łatwiej było sernik wyjąć po schłodzeniu. Na spód wysypałam granolę, na nią poukładałam całe truskawki i wylałam białą masę. Wówczas ta pozostała biała. Gdybym zmieszałam z nią wcześniej pokrojone truskawki, zabarwiłaby się na czerwono a tego nie chciałam. Włożyłam całość do lodówki.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤