Tarta z kremem truskawkowym bez pieczenia

Przepis


Inspiracją był przepis ze strony MojeWypieki.com

Składniki na spód:

300 g ciasteczek oreo

60 g masła w temperaturze pokojowej

krem truskawkowy:

350 g truskawek

1/3 szklanki cukru

sok wyciśnięty z 1 cytryny

2 pełne łyżki żelatyny

300 ml śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzonej)

mus truskawkowy:

1 opakowanie galaretki truskawkowej

200 ml gorącej wody

200 g truskawek

Ciasteczka zmiksować z masłem przy użyciu malaksera, do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową wsypać do formy do tarty (średnica 30 cm), wgnieść w dno i boki, wyrównać i wygładzić. Odstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Dodać do galaretki i zmiksować. Odstawić do przestudzenia.

Truskawki, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzać. Zmiksować blenderem na gładką masę i doprowadzić do wrzenia. Do gorącej masy dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie pozostało grudek (można ponownie zmiksować blenderem). Wystudzić do temperatury pokojowej.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodawać porcjami do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony wcześniej spód, wyrównać. Włożyć do lodówki.

Kiedy pierwsza warstwa stężeje, wylać na nią schłodzony mus truskawkowy. Ponownie włożyć do lodówki i odstawić do stężenia.

Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje schłodzone.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤