PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Przepis


Wydaje się skomplikowane w wykonaniu,
ale w rzeczywistości jest łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki:
4 szklanki mąki
5 szt.jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g margaryny np.Kasi
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru ( moje powidła są słodkie)
2-3 łyżki kakao
powidła śliwkowe lub z sezonowych owoców
cukier puder do posypania


Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia,dodałam 1/4 cukru,
cukier wanilinowy,żółtka,śmietanę i miękką pokrojoną na kawałki margarynę.
Wszystkie składniki zagniotłam.

Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4

Do 1/4 dodałam kakao.

Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.
W międzyczasie wyłożyłam blachę (o wymiarach 35cn/25cm)
papierem do pieczenia.
Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę,
i ponakłuwałam je widelcem.

Następna warstwa to powidła śliwkowe własnej roboty.
Przepis na nie znajdziecie TU

Wyjęte z zamrażalnika kakaowe ciasto starłam na tarce o grubych oczkach.

Ubiłam na sztywno białka z resztą cukru i nałożyłam pianę na powidła.

Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.
Starłam je na pianę.

Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut
i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.
Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem

Smacznego!

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤