KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Przepis


Śliwki idealnie komponują się z potrawami mięsnymi,
ciastami, wędlinami i sałatkami.
Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemno fioletowej skórce,
zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku.
Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki.
Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast,
knedli - polecam przepis na

KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ




dań mięsnych

polecam WIEPRZOWINĘ PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM




i na powidła.

POWIDŁA ŚLIWKOWE




W 100 g jest zaledwie 45 kcal.

Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon.
Proponuję pyszne,

kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem.

A jeśli smakuje Wam te kruche ciasto... możecie spróbować je zrobić z rabarbarem

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM




Składniki:
0,5 - 1 kg śliwek węgierek
3 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
4 żółtka
niecała szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia



Wsypałam cukier



Dodałam żółtka



i miękką,pokrojoną margarynę



Wymieszałam składniki



Ugniecione ciasto,
podzieliłam na dwie części



Włożyłam je na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki.



Wyjęłam ciasto z lodówki.
Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm
wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.
Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta.



Ułożyłam na nim śliwki



Drugą połowę ciasta starłam na tarce



Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
Piekłam 45 minut w temp.180 stopni.



Po ostygnięciu,posypałam ciasto cukrem pudrem.



Wyszło pyszne!
Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka!
Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców.
Smacznego!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤