Bułeczki z twarożkiem i poziomkami

Przepis


Składniki na ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej (typ 550),
200 ml ciepłego mleka,
50 ml jogurtu naturalnego,
60 g roztopionego masła,
12 g drożdży instant,
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki cukru (myślę że można dodać więcej),
1 jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek.

Składniki na masę serową:
200 g twarogu,
4 łyżki śmietanki 30%,
1 jajko,
60 g białej czekolady ,
35 dag poziomek,

Dodatkowo:
cukier puder.


Suche drożdże wymieszać z przesianą mąką oraz dodać pozostałe składniki i wymieszać na koniec dodać stopniowo roztopione masło i dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy 11-12 równych bułeczek układając w dość dużych odstępach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. W między czasie można wykonać nadzienie. Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Dodać jedno jajko oraz roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej (lekko przestudzonej). Wszystko dokładnie wymieszać.
Po 30 minutach bułeczki urosną :) następnie szklanką (z niezbyt szerokim dnem) w każdej bułeczce robimy wgłębienie - należy dociskać aż do samej blachy. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz (1,5 łyżki do każdej bułeczki) oraz po ok. 10 poziomek. (nie więcej bo farsz wypłynie). Na koniec bułeczki smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190°C na 25 minut. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce i na ciepłe bułeczki wyłożyć resztę poziomek. Oprószyć cukrem pudrem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤