Ucierane ciasto z truskawkami

Przepis


Ciasto:

200 g mąki

160 g cukru

200 masła

4 jajka

1 op. budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Ponadto:

truskawki


Kruszonka:

Wg Larousse: tutaj


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć na jednolity biały puch, dosypywać stopniowo cukier. Następnie kolejno po jednym jajku cały czas miksując na najwyższych obrotach. Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem i szczyptą soli. Całość przesiać i wmieszać szpatułką w masę maślaną. Wylać do formy 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej, przekroić na pół i układać gęsto na cieście brzuszkami do spodu.
Kruszonka: mąkę utrzeć z masłem i cukrem. Posypać równomiernie ciasto.
Wstawić do piekarnika na 45-50 min nagrzanego do 175 st. C
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤