Dietetyczna napoleonka na krakersach

Przepis


Ciasto (nie ciasto) pełne zalet:

- szybkie w przygotowaniu

- dietetyczne (cukier można zastąpić słodzikiem)

- tanie

- ładnie się prezentujące

- wymagające minimum składników

- nie wymagające pieczenia

- lekkie dla żołądka i wątroby

- nadające się do konsumpcji dla dzieci

- BARDZO SMACZNE

- itd.

Dlatego warto zadbać by w naszej szafce czekała na nas paczka krakersów, resztę składników to już każda pani domu ma w standardzie. To ciasto (chociaż trudno je nazwać ciastem) idealne gdy czasu mało a goście właśnie się zapowiedzieli, że wpadną. Wystarczy tylko ugotować budyń, gdy budyń ostygnie, ciasto jest gotowe!

Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 25 cm:

- 100 g krakersów

- 750 ml mleka + 2 budynie waniliowe

- 750 ml mleka + 2 budynie czekoladowe

- 4 łyżki cukru (cukier można zastąpić słodzikiem)

- 2 łyżki syropu waniliowego (lub cukier waniliowy)



Formę wykładamy krakersami (słoną warstwą do góry). Gotujemy budynie... W 2 garnkach gotujemy po 500 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu waniliowego. W 2 osobnych szklankach rozpuszczamy po 2 budynie, w jednej waniliowy a w drugiej czekoladowy. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość szklanek, do jednego garnka szklanka z budyniem waniliowym a do drugiego czekoladowym. Mieszamy gotujemy chwilkę do zgęstnięcia. Następnie gorące budynie wylewamy do formy wyłożonej krakersami, najpierw wylewamy budyń waniliowy a na waniliowy gorący budyń czekoladowy, przykrywamy krakersami. Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤