Sernik na zimno z twarogu z truskawkami

Przepis


Składniki:

1 kg twarogu sernikowego (100% twarogu, bez 'ulepszaczy')

1 op jogurtu naturalnego (175 g)

100 g cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

spód:

1 duże opakowanie ciasteczek oreo (176 g)

50 g masła

dodatkowo:

ok 0,5 kg truskawek

1 opakowanie galaretki truskawkowej

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić.

Ciasteczka oreo zmiksować z masłem przy użyciu blendera lub w misie robota kuchennego. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i dokładnie wgnieść w dno blaszki (najlepiej przy użyciu łyżki). Odstawić do lodówki na ok 10-15 minut.

Twaróg zmiksować z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Ciągle miksując, wlewać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Masę sernikową przelać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki.

Kiedy masa stężeje, na wierzchu ułożyć umyte i pokrojone w plasterki truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤