Sernik stracciatella z kawową galaretką

Przepis


Biszkopt:

- 4 jajka

- 120 g cukru

- 120 g mąki

- 2 łyżki kakao

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka miksujemy z cukrem, do momentu aż masa nabierze konsystencji jasnej pianki. Dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Spód formy tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i studzimy.

Masa serowa:

- 1 kg waniliowego serka homogenizowanego

- 200 ml kremówki

- 7 łyżek cukru pudru

- 2 pełne łyżki żelatyny

- 100 ml wrzątku

- 2 rzędy z tabliczki czekolady deserowej

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Czekoladę trzemy na tarce na małych oczkach. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Serek waniliowy łączymy z cukrem pudrem przy użyciu miksera, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy mikserem składniki.. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Na koniec wsypujemy startą czekoladę, mieszamy łyżką i powstałą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt czekoladowy, tak aby dokładnie dotykała brzegów tortownicy. Wstawiamy do lodówki aby masa serowa stężała.

Galaretka kawowa:

- 700 ml wrzątku

- 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold

- 2 pełne łyżki cukru

- 25 g żelatyny

Kawę z żelatyną i cukrem zalewamy wrzątkiem i mieszamy do aż żelatyna się rozpuści. Studzimy. Ostudzoną kawową galaretkę wylewamy stężały sernik i odstawiamy do lodówki na noc.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤