sernik z białą czekoladą i truskawkami

Przepis


1 kg zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego (jeśli ma być z wiaderka, musi mieć powyżej 10% tłuszczu)
200 gramów białej czekolady
4 jaja
3/4 szklanki cukru (do całości dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 gramowy)
około 400 gramów truskawek jednakowej wielkości
cukier puder do posypania
spód:
140 gramów pokruszonych kruchych maślanych ciasteczek
70 gramów stopionego, schłodzonego masła

Twaróg mielimy raz, ale na najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy go na 1 - 2 godziny w temperaturze pokojowej, aby nie był lodowaty.
Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć.

Pokruszone dokładnie ciasteczka wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm - 24, ugnieść, zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić.
Czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej (lecz masa ma być wciąż płynna!).

Jaja całe ubić z cukrem do uzyskania jasnej piany, dodać do twarogu, zmiksować blenderem.
Do powstałej masy dodać czekoladę, wymieszać dokładnie. Wsypać budyń, utrzeć na gładką masę (ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników).

Masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię. Następnie poukładać truskawki, wciskając je lekko w ciasto ( zanurzone ma być 1/3 truskawki).
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut. Przez 40 minut i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤