Trójkolorowy sernik czekoladowy

Przepis


Trójkolorowy sernik czekoladowy z wiśniami i frużeliną wiśniową
Składniki:
Spód:
300g ciastek maślanych
80g masła
3 łyżki nutelli


Sernik:
1kg sera twarogowego do serników (z wiaderka)
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g cukru (drobnego do wypieków)
100g gorzkiej czekolady
100g deserowej czekolady
100g białej czekolady
kilka łyżek wiśni z konfitury


Frużelina wiśniowa:
200g wiśni (u nas mrożone)
3 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody


Wykonanie:
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24cm. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, funkcja góra dół. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Ciasteczka kruszymy w blenderze na mąkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy zblendowane ciasteczka oraz nutellę, mieszamy i wykładamy nimi tortownicę, a następnie wstawiamy ją do lodówki.

Każdą z czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w osobnym naczyniu. Ser miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i miksujemy chwilę, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka – po jednym, miksujemy kilka sekund i znów kolejne. Masę twarogową dzielimy na trzy części – jedną z nich łączymy z gorzką czekoladą, drugą z deserową, a trzecią z mleczną. Wyjmujemy tortownicę z lodówki, na ciasteczkowy spód wykładamy najciemniejszą warstwę i wyrównujemy ją za pomocą łyżki, następnie wykładamy kolejne warstwy i znów wygładzamy masę. W białej warstwie zatapiamy wiśnie z konfitury. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wystudzony sernik wstawiamy na min. 8h, najlepiej na całą noc do lodówki.

Frużelina wiśniowa: żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawimy do napęcznienia. Wiśnie umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu. Gdy owoce puszczą sporą ilość soku, dolewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zsuwamy rondelek na bok. Ostatnim krokiem jest dodanie napęczniałej żelatyny i dokładne wymieszanie z owocami. Studzimy frużelinę i wykładamy na ostudzony sernik. Po włożeniu do lodówki frużelina zgęstnieje.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤