Tort truskawkowy

Przepis


Biszkopt rzucany:
6 jaj,
1,5 szklanki mąki tortowej,
1 łyżka octu,
3 łyżki oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Nasączenie biszkoptu:
sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy po kolei olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy.

Warstwa truskawkowego musu:
80 dag truskawek,
3 łyżki cukru trzcinowego,
2 galaretki truskawkowe,
1 szklanka wody,
1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody,
+ 30 dag truskawek do przełożenia i dekoracji,

Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do musu truskawkowego. Żelatynę zalewamy małą ilością zimą wody i chwilę czekamy, aż napęcznieje, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia po czym wlewamy do musu. Całość odstawiamy do zgęstnienia.


Warstwa śmietankowo-truskawkowy:

400 ml śmietanki,
1 śmietan-fix,
1 szklanka truskawkowego musu.

Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy 1 szklankę lekko zgęstniałego musu.

Boki tortu:
100 g śmietanki,
100 g czekolady.

Śmietankę podgrzewamy (musi być gorąca, ale nie może się zagotować), wrzucamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy. Odstawiamy czekoladę do lekkiego zgęstnienia.


Wykonanie:
Na nasączony biszkopt wykładamy masę śmietankowo- truskawkową. Na to układamy truskawki pokrojone w plasterki (30 dag truskawek) delikatnie dociskając do kremu. Następnie wykładamy mus truskawkowy. Tort należy schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Po tym czasie możemy przyozdobić boki tortu (ja robię to zawsze następnego dnia :) Po nałożeniu czekolady możemy dodatkowo przyprószyć boki okruszkami z biszkoptu :)
Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤