Mus szampański

Przepis


SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 4 jajka
- 7 łyżek cukru
- 75 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki stopionego masła
Mus:
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
- 300 ml szampana
- 300 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- 300 g. truskawek
- wiórki czekoladowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce ubić jajka z cukrem na gęstą masę.
2. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
3. Wlać stopione masło i ostrożnie wymieszać.
4. Wlać do formy 38x25 cm. i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 min.
5. Zostawić w formie na 5 min. i przełożyć na metalową kratkę.
6. Włożyć papierem do pieczenia 4 krążki do pieczenia o średnicy 10 cm.
7. Ukroić plasty ciasta o grubości 2,5 cm. i włożyć w krążki.
Mus:
1. Rozrobić żelatynę z wodą.
2. Ubić śmietanę i dodać cukier, delikatnie wymieszać.
3. Wlać żelatynę i szampana do śmietany i szybko wymieszać całość.
4. Mus rozłożyć do foremek, aby wystawał ponad ciasto.
5. Schłodzić w lodówce przez 2h.
Dekoracja:
1. Zmiksować truskawki, pozostawiając kilka do dekoracji.
2. Wylać na mus i udekorować połówkami truskawek oraz wiórkami czekolady.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤