Wegetariańskie obiady z piekarnika


Nowoczesne piekarniki elektryczne to urządzenia, które dają wiele najróżniejszych możliwości kulinarnych. Dzięki ich praktycznym funkcjom i usprawnieniom możliwe jest szybkie i stosunkowo proste przygotowanie dań z każdego regionu świata, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Z pomocą innowacyjnych technologii i ciekawych udogodnień piekarnika z łatwością można przekonać do dań warzywnych nawet najbardziej zagorzałego mięsożercę.  

Funkcja pary a smak dań 

Wyjątkowy smak i aromat potraw – zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych – gwarantuje innowacyjna funkcja pary, w którą wyposażone są nowoczesne piekarniki elektryczne. Działanie pary wodnej sprawia, że przygotowywane dania są niezwykle smaczne i aromatyczne, a przy tym pełne witamin i składników odżywczych. Przygotowywanie potraw w piekarniku elektrycznym parowym pozwala bowiem na zachowanie w nich wszystkich wartościowych witamin oraz innych składników odżywczych.  

Przygotowywane na parze warzywa są pełne smaku, w związku z czym często nie wymagają nawet niemal żadnego doprawiania. Nowoczesna funkcja pary pozwala więc na przyrządzenie zdrowych, pełnowartościowych i wyjątkowo smacznych dań bezmięsnych.  

Dania wegetariańskie z piekarnika 

Nowoczesne i funkcjonalne piekarniki elektryczne z opcją użycia pary pozwalają na przygotowanie zarówno zdrowych, warzywnych dodatków do obiadu, jak i wegetariańskich dań głównych. Jako smaczny i zdrowy dodatek do dania przygotować można pieczone bataty w ziołach z ulubionym sosem, jak również słodkie marcheweczki babies z dodatkiem miodu. Na elegancki wieczór sprawdzą się także szparagi pieczone pod pierzynką z beszamelu. 

Ciekawym pomysłem na pyszne i stosunkowo proste danie wegetariańskie są pieczone warzywa z dodatkiem sera feta. Co ciekawe, potrawa ta charakteryzuje się dużą elastycznością. Poszczególne jej składniki można bowiem swobodnie modyfikować, dopasowując ostateczny przepis do tego, co akurat posiadamy w lodówce. W podstawowym przepisie znajdują się: 

  • ziemniaki – około kilograma, 
  • 1 niewielki bakłażan, 
  • 1 cukinia, 
  • 1 duża cebula – najlepiej czerwona, 
  • duża garść pomidorków koktajlowych, 
  • ½ lub ⅔ kostki sera feta, 
  • olej, 
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka. 

Wszystkie warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy, najlepiej w różne kawałki – kostkę, piórka, łódeczki. Najtwardsze ziemniaki, bakłażan i cukinię mieszamy z olejem, delikatnie posypujemy solą i pieprzem, a następnie wkładamy do rozgrzanego do około 180 stopni piekarnika, na 20–25 minut. Następnie dodajemy cebulę oraz pomidorki, także doprawiamy solą i pieprzem, po czym całość obsypujemy pokruszonymi kawałkami sera feta i posypujemy oregano. Tak przygotowane danie ponownie wkładamy na kolejnych 15 minut do piekarnika. Na ostatnich kilka minut warto włączyć funkcję grill, aby warzywa i ser feta nieco się zarumieniły. Potrawę warto ozdobić gałązką świeżych pomidorków koktajlowych. Do dania doskonale sprawdzi się sos tzatziki lub czosnkowy.  

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤