Wegetariańskie obiady z piekarnika
Nowoczesne piekarniki elektryczne to urządzenia, które dają wiele najróżniejszych możliwości kulinarnych. Dzięki ich praktycznym funkcjom i usprawnieniom możliwe jest szybkie i stosunkowo proste przygotowanie dań z każdego regionu świata, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Z pomocą innowacyjnych technologii i ciekawych udogodnień piekarnika z łatwością można przekonać do dań warzywnych nawet najbardziej zagorzałego mięsożercę.
Funkcja pary a smak dań
Wyjątkowy smak i aromat potraw – zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych – gwarantuje innowacyjna funkcja pary, w którą wyposażone są nowoczesne piekarniki elektryczne. Działanie pary wodnej sprawia, że przygotowywane dania są niezwykle smaczne i aromatyczne, a przy tym pełne witamin i składników odżywczych. Przygotowywanie potraw w piekarniku elektrycznym parowym pozwala bowiem na zachowanie w nich wszystkich wartościowych witamin oraz innych składników odżywczych.
Przygotowywane na parze warzywa są pełne smaku, w związku z czym często nie wymagają nawet niemal żadnego doprawiania. Nowoczesna funkcja pary pozwala więc na przyrządzenie zdrowych, pełnowartościowych i wyjątkowo smacznych dań bezmięsnych.
Dania wegetariańskie z piekarnika
Nowoczesne i funkcjonalne piekarniki elektryczne z opcją użycia pary pozwalają na przygotowanie zarówno zdrowych, warzywnych dodatków do obiadu, jak i wegetariańskich dań głównych. Jako smaczny i zdrowy dodatek do dania przygotować można pieczone bataty w ziołach z ulubionym sosem, jak również słodkie marcheweczki babies z dodatkiem miodu. Na elegancki wieczór sprawdzą się także szparagi pieczone pod pierzynką z beszamelu.
Ciekawym pomysłem na pyszne i stosunkowo proste danie wegetariańskie są pieczone warzywa z dodatkiem sera feta. Co ciekawe, potrawa ta charakteryzuje się dużą elastycznością. Poszczególne jej składniki można bowiem swobodnie modyfikować, dopasowując ostateczny przepis do tego, co akurat posiadamy w lodówce. W podstawowym przepisie znajdują się:
- ziemniaki – około kilograma,
- 1 niewielki bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 duża cebula – najlepiej czerwona,
- duża garść pomidorków koktajlowych,
- ½ lub ⅔ kostki sera feta,
- olej,
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka.
Wszystkie warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy, najlepiej w różne kawałki – kostkę, piórka, łódeczki. Najtwardsze ziemniaki, bakłażan i cukinię mieszamy z olejem, delikatnie posypujemy solą i pieprzem, a następnie wkładamy do rozgrzanego do około 180 stopni piekarnika, na 20–25 minut. Następnie dodajemy cebulę oraz pomidorki, także doprawiamy solą i pieprzem, po czym całość obsypujemy pokruszonymi kawałkami sera feta i posypujemy oregano. Tak przygotowane danie ponownie wkładamy na kolejnych 15 minut do piekarnika. Na ostatnich kilka minut warto włączyć funkcję grill, aby warzywa i ser feta nieco się zarumieniły. Potrawę warto ozdobić gałązką świeżych pomidorków koktajlowych. Do dania doskonale sprawdzi się sos tzatziki lub czosnkowy.
Skomentuj inspiracje: