Sernik dyniowy z musem żurawinowym na spodzie brownie

Przepis


Składniki na spód
200 g masła
200 g gorzkiej (90%) czekolady
140 g mąki pszennej
3 jaja
½ szkl erytrolu
Na sernik
1 kg twarogu sernikowego
80 ml śmietanki kremówki 30%
1 szkl erytrolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru mielonego
5 jaj
250 g puree dyniowego z dyni Hokkaido
Na mus
300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
½ szkl erytrolu
Skórka z 1 pomarańczy
Do ozdoby
Kilka świeżych żurawin
Rozmaryn
Instructions
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy tylko do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. W misce miksujemy jaja z erytrolem, dodajemy czekoladę, ciągle miksując, a na samym końcu wsypujemy mąkę.
Wylewamy ciasto na spód tortownicy i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy do przestygnięcia i zwiększamy temperaturę piekarnika do 170 stopni.
Miksujemy ser, śmietankę, erytrol, mąkę i przyprawy. Następnie dodajemy stopniowo jajka, ciągle miksując. Na samym końcu dodajemy puree z dyni. Wylewamy na spód.
Na dolny poziom piekarnika wkładamy duża blachę wypełnioną wodą. Poziom wyżej wstawiamy tortownicę z sernikiem i pieczemy przez 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 80 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
W rondelku gotujemy żurawinę z erytrolem i skórka pomarańczową, aż puści sok, a następnie zgęstnieje (ok. 7 minut). Wszystko dokładnie blendujemy i rozsmarowujemy na serniku. Przyozdabiamy kilkoma owocami żurawiny i gałązkami świeżego rozmarynu.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤